Η διαφορά μεταξύ των εννοιών «ανάλωση έως» και «ανάλωση κατά προτίμηση έως» στις ετικέτες των τροφίμων σχετίζεται με την ασφάλεια και την ποιότητα των προϊόντων, και συγκεκριμένα με την διάρκεια που αυτά παραμένουν ασφαλή και ποιοτικά για κατανάλωση.
- Ανάλωση έως (Use by)
Η ένδειξη «ανάλωση έως» χρησιμοποιείται για τρόφιμα που είναι ευαίσθητα στη βακτηριακή μόλυνση ή στην υποβάθμιση της ποιότητάς τους, όπως τα ευπαθή τρόφιμα (π.χ. κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά προϊόντα). Αυτή η ημερομηνία δείχνει την καταληκτική ημέρα κατανάλωσης του προϊόντος. Εάν το προϊόν καταναλωθεί μετά την ημερομηνία «ανάλωση έως», υπάρχει κίνδυνος για την υγεία, καθώς μπορεί να έχουν αναπτυχθεί επιβλαβείς μικροοργανισμοί ή το προϊόν να έχει αλλοιωθεί. Ο συγκεκριμένος τύπος ένδειξης αποτυπώνει την ημερομηνία με ακριβή τρόπο ( 20/11/2025 ).
- Ανάλωση κατά προτίμηση πριν από (Best before)
Η ένδειξη «ανάλωση κατά προτίμηση πριν» αναφέρεται στην ημερομηνία μέχρι την οποία το τρόφιμο διατηρεί καλή ποιότητα (γεύση, υφή, θρεπτική αξία). Μετά την ημερομηνία αυτή, το προϊόν ενδέχεται να χάσει σε γεύση ή να μην έχει τα αρχικά ποιοτικά χαρακτηριστικά, αλλά δεν είναι επικίνδυνο για την υγεία, εφόσον έχει αποθηκευτεί σωστά. Συνήθως, αυτή η ένδειξη χρησιμοποιείται για τρόφιμα που έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, όπως τα δημητριακά, ζυμαρικά, μπισκότα ή τα κατεψυγμένα τρόφιμα. Στο συγκεκριμένο τύπο ένδειξης ημερομηνία αποτυπώνεται με τον εξής τρόπο ( 11ος /2025 ).
Να θυμόμαστε:
· Ανάλωση έως (Use by): Σχετίζεται με την ασφάλεια του προϊόντος. Δεν πρέπει να καταναλωθεί μετά την ημερομηνία αυτή.
· Ανάλωση κατά προτίμηση πριν από (Best before): Σχετίζεται με την ποιότητα του προϊόντος. Μπορεί να καταναλωθεί μετά την ημερομηνία αυτή, αλλά μπορεί να έχει υποβαθμιστεί η γεύση ή η υφή του.
Αυτές οι ενδείξεις βοηθούν τους καταναλωτές να κατανοήσουν πότε ένα προϊόν είναι ασφαλές για κατανάλωση και πότε είναι σε καλή κατάσταση ως προς τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του.
Νικόλαος Ντόλιας
Food Scientist BSc, MBA