Νίκος Ντόλιας: Συμβουλές για τον ασφαλή χειρισμό των τροφίμων εν όψει εορτών

Οι ημέρες των γιορτών είναι κατ’ εξοχήν αφιερωμένες στην οικογένεια και σε γεύματα με συγγενείς κι φίλους. Τις γιορτινές αυτές ημέρες όμως μπορεί να σκιάσουν τροφιμογενή νοσήματα, δηλαδή προβλήματα που προκαλούνται όταν εν αγνοία μας καταναλώσουμε μολυσμένα τρόφιμα.

Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ) μπορούμε με απλές συμβουλές να προστατευτούμε από ανεπιθύμητα περιστατικά που μπορεί να βλάψουν την υγεία μας.

  • Διατηρήστε τα αυγά στη συσκευασία τους στο ψυγείο, όχι στην πόρτα του ψυγείου αλλά στο βάθος. Τα βρασμένα αυγά θα πρέπει επίσης να διατηρούνται στο ψυγείο.
  • Αποφύγετε την κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν ωμά ή ατελώς μαγειρεμένα αυγά (π.χ. χειροποίητη μαγιονέζα) καθώς επίσης την κατανάλωση ωμής ζύμης που περιέχει αλεύρι ή αυγά.
  • Αποψύξτε το κρέας τοποθετώντας το στη συντήρηση του ψυγείου, στο φούρνο μικροκυμάτων ή σε κρύο νερό και όχι σε θερμοκρασία δωματίου. Όταν αποψυχθεί, μπορεί να συντηρηθεί στο ψυγείο 3 έως 5 ημέρες -όταν είναι μπριζόλες, παϊδάκια- και 1 έως 2 ημέρες όταν είναι κιμάς. Όταν αποψυχθεί στο φούρνο μικροκυμάτων ή σε κρύο νερό, θα πρέπει να μαγειρευτεί αμέσως.
  • Διατηρήστε το ωμό κρέας στο ψυγείο, χωριστά από άλλα ωμά τρόφιμα όπως φρούτα και λαχανικά ή μαγειρεμένα τρόφιμα, ώστε να αποφευχθεί η επιμόλυνσή τους. Διατηρήστε το κρέας στο ψυγείο σε θερμοκρασία 3-4°C.
  • Αποθηκεύστε στο πάνω μέρος του ψυγείου τα συσκευασμένα τρόφιμα και στο κάτω μέρος τα ωμά.
  • Το μαγειρεμένο κρέας μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο έως 3- 4 ημέρες.
  • Χρησιμοποιήστε ξεχωριστές επιφάνειες εργασίες και εργαλεία (π.χ. μαχαίρια) για ωμά και μαγειρεμένα τρόφιμα. Ακολουθήστε την ίδια διαδικασία για τα κρέατα και τα υπόλοιπα τρόφιμα. Επίσης προσοχή θα πρέπει να δοθεί στο χειρισμό των πουλερικών.
  • Θυμηθείτε ότι είναι απαραίτητο να πλένουμε τα χέρια μας με σαπούνι και νερό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το χειρισμό των τροφίμων.

Καλές Γιορτές και Καλή Χρονιά με Υγεία!

Νικόλαος Α. Ντόλιας, 

Food Scientist BSc, MBA